
Dzień Warzyw i Owoców
W piątek 17-ego odbyły się różnorodne akcje poświęcone owocom i warzywom – było kolorowo, zdrowo i bardzo kreatywnie! Najmłodsi uczestniczyli w warsztatach plastycznych, tworząc swoje „zdrowe talerze” pełne witamin. Uczniowie klas 1 i 2 bawili się podczas warsztatów sensorycznych, przygotowując gniotki z ciastoliny w barwach warzyw i owoców, a trzecioklasiści stworzyli przepiękne, owocowe obrazki z koralików Hama. Przedszkolaki oraz uczniowie klas 1–3 przygotowywali także pyszne, witaminowe szaszłyki z owoców i warzyw, które z apetytem później zjedli. „Mali odkrywcy” wyciskali sok witaminowy, który z radością wypili. Natomiast uczniowie klas 4–8 wykazali się kulinarną kreatywnością – wspólnie przygotowali wielowarzywną sałatkę, a potem z apetytem się nią zajadali. Nie zabrakło też rozmów o tym, jak ważne są owoce i warzywa w codziennym odżywianiu.
Podczas tego dnia wręczono również dyplomy i upominki wszystkim uczestnikom szkolnego konkursu na najśmieszniejszą dynię. Pomysły super!
To był dzień pełen uśmiechu, współpracy i zdrowych inspiracji!